
Kustantamon rooli menestyskirjan synnyssä
Kustantamoiden perimmäinen rooli on erottaa hyvät käsikirjoitukset ja estää niitä joutumasta työpöydän laatikkoon lojumaan. Kustantaja pyrkii tuomaan hyvän tarinan kaikkien huulille. Kustantaja ja kirjailija tekevät kirjan ikään kuin yhdessä; kirjailija hoitaa luovan puolen saaden kustantajalta tukea projektin eri vaiheissa. Viimeinen ja samalla tärkein vaihe on saada kirja muille luettavaksi.
Menestyskirjan ainekset syntyvät muun muassa hyvästä ja ajankohtaisesta tarinasta, aikataulujen hallinnasta, tekstin toimitustyöstä, kirjan taiton suunnittelusta sekä kirjan lopullisesta vaiheesta eli painamisesta tai julkaisemisesta verkkoon. Kun kirja on valmis, alkavat markkinointitoimenpiteet, joista vastaa kustantaja.
Joskus kirjailijoille saattaa tulla jopa yllätyksenä, miten laajat ja kalliit markkinointitoimenpiteet tarvitaan, jotta kirja saadaan kirjakauppojen hyllyille ja sieltä ihmisten luettavaksi. Normaalisti kustantaja jakaa ilmais- ja arvostelukappaleita teoksista, jotta kirjasta mahdollisesti saataisiin arvosteluja, kommentteja ja keskustelua aikaiseksi. Kustantamo on taloudellisesti vastuussa teoksesta, hoitaen siihen liittyvän hinnoittelun, myynnin ja jakelun. Kustantamo on myös yhteydessä jälleenmyyjiin.
Markkinointi avainasemassa
Suomessa luetaan paljon kotimaista kirjallisuutta. Siksi niin sanotulla puskaradiolla on erityisen suuri merkitys kirjan menestymisen kannalta, sillä kirjoja suositellaan ystäville ja tuttaville, jonka kautta tietoisuus kirjasta lisääntyy. Kirja saa tunnettuutta suuremmassa mittakaavassa, mikäli se saavuttaa kirjallisuuspalkinnon tai hyvän arvostelun tunnetussa kanavassa. Toisaalta myös kustantamon markkinointitekniikoilla on suuri merkitys: onko kirja löytänyt potentiaaliset lukijat? Myöskään teoksen ulkonäköseikkoja ei kannata aliarvioida, sillä kirjan ulkoasu saattaa vaikuttaa kirjan valintaan paljonkin. Kirjan kannen on puhuteltava kohderyhmäänsä, jotta lukija nappaa sen käteensä kirjahyllystä.
Nykyään myös kirjailijalta odotetaan markkinointihenkisyyttä, sillä toivotaanhan teoksen tuottavan mahdollisimman paljon voittoa niin kirjailijalle, kuin kustantamollekin. Joskus kirjan markkinointi saatetaan aloittaa jo ennen kuin yhtäkään sanaa on edes kirjoitettu.
Ajoituksella on merkitystä
Kirjailijalta odotetaankin hyviä tuloksia ja osallistumista kirjan markkinointiin yhä enenevissä määrin. Kirjailijan täytyy usein itse laittaa kengät jalkaan ja lähteä messuille lukemaan otteita julkaisustaan sekä jakamaan nimikirjoituksia. Kaikki kirjailijat eivät ole tästä iloisia, sillä markkinointitehtävät vievät aikaa luovalta työltä. Yhä useammin raha on keskiössä tulevista teoksista keskustellessa. Paineet hyvistä tuloksista voivat olla omiaan viemään kirjojen kirjoittamista kauemmas taiteesta. Syitä tähän on monia; huono taloustilanne näkyy myös kustannusalalla, ja kirjailijan näkyvyys esimerkiksi tapahtumissa ja messuilla tuo kirjalle lisämyyntiä. Ihmisiä kiinnostaa myös kirjailija teoksen tarinan takana.
Menestyskirjan luomiseen tarvitaan lahjakkaan kirjailijan ja asiantuntevan kustantamon lisäksi hyvää onnea ja oikeanlaista ajoitusta. Mikäli kirjan aihe ja yhteiskunnallinen ilmapiiri sopivat hyvin yhteen, teos saattaa herättää runsaasti kiinnostusta jopa ilman suurempia markkinointiponnisteluja. Kirjailijan tunnettuus vaikuttaa myös suuresti markkinoinnin tarpeeseen.
Uusia kirjailijalupauksia ponnistaa ihmisten tietoisuuteen jatkuvasti joko kustantamon avulla tai omakustanteisesti. Monesti tilanne on se, että kirjailija on julkaissut omakustanteisesti aikaisempia teoksiaan ja pääsee suuren yleisön tietoisuuteen kustantamon hyväksyttyä käsikirjoituksen. Kustantamon markkinointitiimi on menestyskirjan synnyn taustalla rullaava valtava koneisto, jonka apua ei voi vähätellä.