Painetun kirjallisuuden myynti vähenee

Kirjat ovat olleet halki vuosisatojen yksi tärkeimmistä tavoista viestiä muille niin faktaa kuin fiktiotakin, ja ne ovat tehneet koulutuksesta sekä itsensä kehittämisestä helpompaa. Kirjapaino on taatusti kaikkien mielestä yksi ihmiskunnan suurimmista saavutuksista, ja sen 1400 -luvulla alkaneen taipaleen varrella onkin tapahtunut useita, suuria muutoksia. Mutta se mikä aikanaan oli suuri saavutus, on nykyään suorastaan itsestäänselvyys, ja kirjapainoteollisuus itsessään on joutunut vastaamaan näihin uusiin tarpeisiin ja haasteisiin. Kirjallisuuden digitalisoituminen, sen vaivaton ja edullinen saatavuus Internetin kautta, on vaikuttanut suurelti painetun kirjallisuuden myyntiin sitä vähentäen. Mutta mitä tämä käytännössä merkitsee kirjallisuudelle kokonaisuudessaan?

Uudenlaiset vaatimukset, uudenlaiset haasteet

E-kirjat alkoivat yleistymään Yhdysvalloissa vuonna 2008 suuren suosion saavuttaneiden Kindle -lukulaitteiden ansiosta, ja suosio on vuosien myötä pelkästään kasvanut. Vaikka monet edelleenkin vannovat perinteisen painokirjallisuuden nimiin, ovat sähköisen kirjallisuuden edut selvät ja ne näkyvät suoraan myös kirjallisuuden hinnassa. Kun kirjapainon tulee pyöriä päiväkausia kellon ympäri valmistaakseen tuhansia kopioita kirjoista, jotka sitten tulee laivoin ja rekoin kuljettaa kauppoihin myyntiin, riittää sähköisen kirjan kopiointiin ja toimittamiseen napin painaminen tietokoneella. Huomattavasti vaatimattomampi logistiikkaketju vaikuttaa suoraan myös tuotteen hintaan, joten ei olekaan mikään ihme että Suomessa myytiin yli miljoona kirjaa vähemmän viime vuoteen verrattuna, sillä painetun kirjan ja sähkökirjan ero on halvimmillaankin useita euroja.

Katoaako perinteinen painokirjallisuus kokonaan?

Jatkuva tuotteiden digitalisoituminen kuitenkin herättää kysymyksiä aikaisempien toimitustapojen säilyvyydestä tulevaisuudessa. Jos sähköinen kirja maksaa vain osan painetusta kirjasta, miksi kirjamyyjien kannattaisi enää edes keskittyä painettuun kirjallisuuteen? Syy on yksinkertaisesti siinä, että vaikka sähköisten kirjojen suosio on jatkuvassa kasvussa, eivät kaikki silti ole valmiita luopumaan siitä ”aidosta” tunteesta, jonka paperinen kirja heille tuottaa. Vaikka sitä ei äkkiseltään uskoisi, vaikuttaa sisällön lukemiseen käytettävä metodi suurelti siihen miten sisältöön asennoituu, ja pieneltä elektroniselta ruudulta lukiessa voi kirjallisuutensa kokea nopeasti varsin sieluttomaksi. Moni ei myöskään ole valmis jättämään lukukokemustaan sähkönsaannin varaan, ja tämä näkyy hyvin etenkin lomaillessa suoritettavassa lukemistossa, jolloin halutaan päästä täysin irti kaikista mahdollisista elektronisista laitteista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

dotmag