Parhaat dekkarit

rikosromaanin määritelmä on yksinkertainen. Se kertoo tarinan rikoksesta, joka tehdään, kohdataan ja tutkitaan. Kirjallisuuden lajina rikosromaani on todella monipuolinen. Osa romaaneista sisältää yksinkertaisia murhatarinoita, kun taas joissakin sukelletaan syvemmälle yhteiskunnan ongelmakohtiin tai ihmismielen syövereihin. Rikosromaanissa on yleistä myös se, että tarina kerrotaan rikollisen näkökulmasta. Siinä voidaan siis seurata esimerkiksi poliisin työtä, mutta samalla tarinassa pohditaan rikosta, rikollista ja sitä, mikä on voinut osaltaan johtaa tällaisen rikoksen tapahtumiseen. Suurin osa rikosromaaneista yrittää saada lukijan rikollisen puolelle ja toivomaan, että poliisit epäonnistuisivat. Tänä päivänä myös rikosromaaneilla otetaan kantaa moniin aiheisiin, kuten mielenterveystyöhön ja hyvän lapsuuden turvaamiseen.

Poliisien ja rosvojen kilpajuoksua

Dekkari on yksi maailman suosituimmista kirjallisuuden lajeista ja se on ollut olemassa niin kauan kuin voidaan muistaa. Rikostarinoihin kuuluu niin perinteisiä poliisi ja rosvo -asetelmia, jännittäviä history-of-literature-1salapoliisitutkimuksia kuin selkäpiitä karmivia murhamysteerejä. Rikostarinoita on kautta aikojen kirjoitettu niin aikuisille kuin lapsillekin. Toki lasten tarinat poikkeavat huomattavasti aikuisten tarinoista, mutta ainekset ovat samat. Tavallaan jokaisessa perinteisessä rikosromaanissa ollaan rikollisen, tai lasten kirjoissa rosvon, puolella. Monesti rikostarinan lukemisen jälkeen lapset haluavat itsekin leikkiä poliisia ja rosvoa, joka onkin vielä tänäkin päivänä suosittu leikki koulujen välitunneilla. Pikku leikkijöitä kannattaa innostaa lukemaan lisää leikin avulla. Niin poliisin kuin rosvon lelut voi tilata näppärästi netistä. Leikin avulla lapset voivat toistaa juuri lukemansa kirjan tarinan ja kenties oppia hahmottamaan, mikä on oikein ja mikä väärin. Kirjat ovat kuitenkin aina erittäin opettavaisia, joten ei ole aivan turhaa sanoa, että lukeminen kannattaa aina. Kun lapsen innostaa lukemaan pienenä, into säilyy mukana läpi elämän. Lukiessa aika ei koskaan mene hukkaan!

Dekkarit kiinnostavat ikään katsomatta

Dekkari on kirjallisuuden laji, joka kiinnostaa aivan kaikkia ikään katsomatta. Tarinat ovat jännittäviä ja niitä lukiessa pääsee myös pohtimaan, kuka mahtaakaan olla rikoksen takana. Aina se ei nimittäin selviä heti alussa, vaan lukija joutuu jännittämään ja arvuuttelemaan. Suomessa toimiva Suomen dekkariseura ry on todellinen dekkareiden ystävien kokoontumispaikka. Seura muun muassa kokoaa kaikki ajankohtaisimmat uutiset ja kertoo parhaimmista dekkareista, joita on ilmestynyt niin ulkomaisilta kuin kotimaisilta kirjailijoilta. Ei kannata myöskään unohtaa, että Suomen dekkariseura järjestää hauskoja tapahtumia. Se on myös mukana kirjamessuilla, jossa se pitää yleensä paneelikeskusteluja. Näihin keskusteluihin osallistujat ovat itse dekkarikirjailijoita, jotka pohtivat ajankohtaisia asioita. Yleisö saa toki esittää myös kysymyksiä, kuten hyviin paneelikeskusteluihin kuuluu. Jos dekkariseuraan liittyminen kiinnostaa, kannattaa vierailla Suomen dekkariseuran nettisivuilla, jossa voi täyttää ilmoittautumislomakkeen. Jäsenmaksu on 40 euroa vuodessa ja se sisältää Ruumiin kulttuuri -lehden suoraan kotiin kannettuna. Jäsenet saavat kirjeitse tietoa jäsentapaamisista, joten seura on todella hyvä keino löytää samanhenkisiä uusia tuttavuuksia, joiden kanssa keskustella kirjallisuudesta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

dotmag