Oman kustantamon kautta kirjailija pääsee oikeuksiinsa

Oma kustantamo, jonka omistajat ovat kustantamon kirjailijoita? Mitä? Voiko tämä olla mahdollista? Niin omituiselta kuin tämä ajatus voikin kuulostaa, on se täysin mahdollista. Tästä loistavia esimerkkejä ovat helsinkiläisen Stresa-kustantamon kustantajat ja kirjailijat Irmeli Westermarck, Pirjo Puukko, Jaana Sarell ja Pirjo Toivanen.

Oma kustantamo, omat kirjailijat

Vaikka ajatus omasta kustantamosta voi monelle kirjoittamisesta kiinnostuneelle ihmiselle kuulostaa lähes mahdottomalta ajatukselta, ei se käytännössä ole mahdotonta. Tästä eläviä todisteita ovat neljä helsinkiläistä ystävätärtä Irmeli Westermarck, Pirjo Puukko, Jaana Sarell ja Pirjo Toivanen, joiden keskuudessa haave kirjoittamisesta ja omasta kustantamosta on käynyt toteen. Heidän tarinastaan on uutisoinut muun muassa Maaseudun tulevaisuus, jonka aiheeseen liittyvä artikkeli on mielenkiintoista luettavaa.

Vaikka naiset eivät osakaan sanoa täysin selkeästi, mistä idea omasta kustantamosta tarkalleen ottaen lähti, on Italialla tässä ajatuksessa ollut tärkeä paikka. Itse asiassa kustantamon nimi Stresa tulee pienestä italialaisesta kylästä, jonne nelikolla on tapana matkustaa lomailemaan, kirjoittamaan ja hakemaan uutta inspiraatiota.

Naiset tutustuivat toisiinsa kirjoitusharrastuksen kautta ja he osallistuivat kaikki yhdessä kirjoituskursseille. Yhteinen intohimo toi naiset yhteen ja siitä hullu ajatus omasta kustantamosta lähti sitten liikkeelle. Yrityksen paperityöt saatettiin loppuun tammikuussa 2017 ja kustantamo on julkaissut siitä lähtien jo useita eri teoksia, tietysti kaikki kustantamon omien partnereiden kirjoittamina. Vaikka näyttäisikin siltä, että yritys saatiin pystyyn ja toimintaan lyhyessä ajassa, löytyy lopputuloksen takaa useiden vuosien kova työ.

Tällä hetkellä kustantamossa työskentelee kuusi kirjailijaa, jotka kaikki tukevat toinen toisiaan. Pieni ryhmä on auttanut kirjailijoita eteenpäin, sillä näin jokainen on pystynyt myös syventymään huolellisesti toisen teoksiin. Ulkopuolisen apua ei kustantamossa juurikaan tarvita, sillä jäsenet korjaavat ja oikolukevat keskenään toistensa kirjoittamat tekstit. Jokainen on onnistunut tuomaan omaa osaamistaan myös toisen työhön.

Onko oma kustantamo liian iso taakka?

Oman kustantamon perustaminen ja pyörittäminen saattaa kuulostaa ulkopuolisen silmin hyvin monimutkaiselta ja raskaalta taakalta. Stresan naiset ovat kuitenkin täysin päinvastaista mieltä.

Itse asiassa heidän mielestään suuren kustantamon pestiin on usein todella hankalaa päästä, varsinkin Suomessa, jossa taiteilijapiirit ovat hyvin pienet ja avoimet paikat yleensä täynnä halukkaita.

Vaikka oman yrityksen pyörittäminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa, voi alkuun päästä sujuvammin kevytyrittäjyyden ja laskutuspalvelun kautta. Tästä loistava esimerkki on pohjoismaalainen Invoicery-palvelu, joka auttaa yrittäjän kuin yrittäjän alkuun. Laskutuspalvelu hoitaa alussa kaikki kirjanpitoon, laskutukseen ja verotukseen liittyvät prosessit, jolloin kevytyrittäjän työksi jää se kaikkein tärkein tehtävä, eli liiketoiminnan alullepano ja kehittäminen.

Kustantamon pyörittäminen tarjoaa omat haasteensa, mutta Stresan tapauksessa oma kustantamo on tarjonnut naisille täysin uusia mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Yksi heistä esimerkiksi kertoo lähettäneensä omia kirjoituksiaan useille eri kustantamoille, mutta palautteen mukaan hänen olisi käytännössä täytynyt kirjoittaa koko kirja uudelleen.

Oman kustantamon kautta kirjailija saa vapaat kädet kirjansa kirjoittamiseen aina kansikuvasta loppukirjoitukseen. Lisäksi suuren kustantamon julkaisulistoilla monet kirjailijat jäävät isompien nimien varjoon, jolloin kirjan markkinointiin ei juurikaan panosteta. Kirjailijan ammatti on toisin sanoen varsin epävakaa ammatti varsin epävakailla tuloilla.

Oma kustantamo onkin tuonut näille kirjailijoille uusia mahdollisuuksia toteuttaa itseään vapaasti ja kirjoittaa aiheista, jotka heitä todella kiinnostavat. Näiden naisten tarina voisikin toimia hienona esimerkkinä niille intohimoisille kirjailijoille, jotka haluavat tehdä kirjoittamisesta ammatin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

dotmag