
Omakustanteinen kirja – riski vai mahdollisuus?
Oman kirjan kirjoittaminen on monien haaveissa. Kirjan julkaiseminen ei nykyään ole edes vaikeaa, sillä kirjan voi julkaista sähköisenä netissä tai painaa omakustanteisesti. Kirjojen painaminen ei ole enää kallista, kun painotekniikat ovat kehittyneet kirjailijan uralle aikovien eduksi. Mutta millaisia mahdollisuuksia ja riskejä omakustanteiseen kirjaan liittyy?
Omakustanteisen kirjan mahdollisuudet
Omakustanteesta voidaan puhua silloin, kun kirjan kirjoittaja vastaa itse kirjan paino- ja markkinointikustannuksista. Kirjailija voi itse myydä kirjaa lukijoille tai palkata ulkopuolista apua kirjan jakeluun. Kirjailija voi itse taittaa kirjansa graafisia ohjelmia käyttäen tai palvelun muualta ostaen. Omakustanteinen kirja painetaan yleensä digipainossa, josta niitä saa tilattua itselle sopivan määrän. Kirja toimitetaan painoon valmiina, joko itse tai kustannustoimittajan ja graafikon apuja käyttäen.
Suuri syy omakustanteisten kirjojen kasvavaan suosioon on se, että vain pieni prosentti kustantamoon lähetetyistä teksteistä ylittää kustannuskynnyksen. Asia ei niinkään liity tarinan laatuun vaan siihen, että kustantamoissa saattaa olla jo tarjolla samantyyppinen tarina. Kustantamo ei myöskään ota julkaistavakseen kirjoja, joiden myyvyys vaikuttaa epävarmalta. Tällöin ei auta kuin marssia kengät kopisten seuraavalle kustantajalle tai vaihtoehtoisesti julkaista kirjansa omakustanteena.
Omakustanteisen kirjan julkaiseminen on myös suhteellisen riskitöntä. Kirjailija voi julkaista aluksi kirjaa e-kirjana ja painaa sitä vain tarvitsemansa kappalemäärät. Näin kirjaan ei tarvitse välttämättä uhrata koko omaisuuttaan ja varastokapasiteettiaan. Monet kuitenkin haluavat nähdä kirjansa myös painetussa muodossa, eikä e-kirja riitä. Toisaalta taas monet tietokirjat, kuten väitöskirjat, julkaistaan monesti pelkästään verkossa.
E-kirjojen suosio on ollut jatkuvasti kasvussa, mutta ei vielä painettujen kirjojen määrään vaikuttavalla tavalla. On silti hyvä muistaa, että kirjan sähköinen versiokaan ei ole ilmainen, sillä siitä maksetaan suurempaa arvonlisäveroa, kuin painetusta kirjasta. Mikäli kirjailija haluaa myös painaa teostaan, täytyy painokustannukset vielä lisätä summaan.
Kustantamoissa painetuissa teoksissa on etunsa
Vaikka omakustanteisessa kirjassa on puolensa, voi se myös tulla kustantajalleen kalliiksi. Hinta nousee sen mukaan, mitä suuremmissa määrin kirjaa halutaan painoversiona. Myös markkinointikustannukset on syytä ottaa huomioon: kirjaa on markkinoitava tehokkaasti saadakseen sen tunnetuksi. Kustantamoissa julkaistavan teoksen ympärillä häärivät muun muassa kustannustoimittaja, graafinen suunnittelija sekä kokonainen markkinointitiimi, joten omakustantajan on syytä miettiä, mitkä osa-alueet ovat sellaisia, jotka hän voi itse hoitaa. Työ ei lopu siihen, kun kirja on valmis. Kirjan myynti ja markkinointi saattavat olla jopa kirjan kirjoittamisen työläin osuus, mikäli kirjoittaja haluaa teokselleen paljon lukijoita.
Kustantamossa julkaistujen kirjojen markkinoinnista vastaa kustantamo, minkä vuoksi niistä on yleensä runsaasti arvosteluja niin lehdissä, kuin netissäkin. Näin teos saa mukavasti palstatilaa. Kustantamon kautta teos saadaan myös myyntiin kirjakauppoihin ympäri maata, mikä tietysti auttaa oleellisesti tavoittamaan lukijoita. Omakustanteisissa kirjoissa piilee myös vaara, ettei niitä lasketa niin sanotusti oikeiksi kirjoiksi. Omakustanteisen kirjan kun voi kirjoittaa kuka tahansa! Toisaalta, kustansihan esimerkiksi Virginia Woolf aluksi kirjansa itse ja suomalaisista kirjailijoista näin tekee Juha Vuorinen.