Mitä on ya-kirjallisuus?

Lyhenne YA-kirjallisuus juontaa nimensä sanoista young adult, nuoret aikuiset. Suzanne Collinsin Nälkäpeli-sarjan ja John Greenin elokuviksikin asti päätyneiden kirjojen kaltaisten myyntimenestysten myötä tämän kirjallisuuden alalajin ovat löytäneet myös muut kuin teinien ja varhaisaikuisten ikäluokkaan kuuluvat lukijat. Kirjojen päähenkilöt ovat tyypillisesti alle 20-vuotiaita, ja käsitellyt teemat pyörivät monenlaisten aiheiden ympärillä. Tyypillisiä aihepiirejä ovat suhteet perheeseen ja ystäviin, oma identiteetti, sairaus ja kuolema, päihteet, raskaus ja erilaiset elämän murrosvaiheet. Myös monenlaiset globaalit ja ajankohtaiset aiheet, kuten ympäristö-, rotu- ja sukupuolikysymykset, ovat usein läsnä. Aiheita käsitellään nuoria puhuttelevalla tavalla vähättelemättä tai saarnaamatta – juoni on tärkeä osa kirjoja, ja käytetty kieli on lähellä nuorten lukijoiden omaa. Usein kirjat sijoittuvat omasta maailmastamme poikkeaviin ympäristöihin. Politiikkaa voidaan käsitellä esimerkiksi dystooppisesta näkökulmasta, tai sosiaaliluokkia sijoittamalla tarina tieteis- tai fantasiaympäristöön.

Suomessakin kirjoitetaan nuorille aikuisille

Monille tuttu Harry Potter -sarja on esimerkki supersuosituista YA-kirjoista. Sarjan jälkeen näkyvimpiin esimerkkeihin kuuluu mm. Twilight-sarja. YA-kirjoilla menee yhä maailmalla lujaa, vaikka vampyyribuumi onkin jo ohitettu. YA-kirjallisuuden luvattu maa on tietenkin Yhdysvallat, jossa eri kirjat ja sarjat nousevat ilmiöiksi tasaisin väliajoin. Esimerkiksi tänä vuonna Netflixissä nähty 13 syytä -sarja oli alun perin nuorille aikuisille suunnattu kirja. nuorten aikuisten kirjallisuus on noussut Suomessakin ilmiöksi, joka on poikinut useita suomeksi kirjoittavia YA-kirjailijoita. Menestyneimpiin suomalaisnimiin kuuluvat Salla Simukka, jonka Lumikki-trilogia on myyty yli 50 maahan. Kirjoista on myös tekeillä Hollywood-elokuva. Emmi Itärannan Teemestarin kirja sijoittuu dystooppiseen Suomeen, ja kuvaa maailmaa, jossa makea vesi on todellinen luksustuote. Tämäkin teos on saanut paljon kansainvälistä huomiota ja monia alan palkintoja. Suomessa YA-kirjallisuus ei tosin ainakaan tällä hetkellä juhli myyntitilastojen kärjessä, mutta tästä huolimatta Helsingissä järjestettiin elokuussa ensimmäinen Hel-YA!: Helsinki Young Adult Literary Convention -tapahtuma. Tapahtuman tarkoituksena oli kerätä yhteen YA-kirjailijat, lukijat ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Maailma ei ole mustavalkoinen

Sekä suomalaiset että ulkomaalaiset nuorten aikuisten kirjat sijoittuvat usein urbaanin fantasian tai dystopian kentälle. Tietenkin mukana on useimmiten myös rakkaustarina, jota puidaan totalitarisia systeemejä tai vaikeaa sairautta vastaan taistellessa. Kirjoissa ja hahmoissa on siis monenlaisia sävyjä verrattuna lapsuuden mustavalkoiseen maailmankuvaan. 2010-luvulla elävät nuoret kohtaavat monenlaisia ongelmia aiempiin sukupolviin verrattuna. Käsitys tulevaisuudesta voi olla hyvinkin pessimistinen, sillä uutiset ja media syöttävät jatkuvasti synkkää kuvaa maailmalta. YA-kirjallisuus auttaa pohtimaan sekä omaa että muiden tulevaisuutta. Talouskurimuksessa ryvetessä voi tuntua hyvältä kokeilla esimerkiksi zmarta.fi -tyyppisiä palveluita, mutta vaihtoehtona on uppoutua hyvän kirjan maailmaan ja joko unohtaa hetkeksi tosielämän ongelmat tai etsiä vastausta mieltä polttaviin kysymyksiin kirjallisuudesta. YA-kirjalllisuus ei ole nimestään huolimatta suunnattu tiukasti teineille tai parikymppisille, vaan sitä lukevat kaiken ikäiset. Tilastojen mukaan jopa yli puolet lukijoista on itse asiassa aikuisia! Ehkäpä viikonloppuna voisi tarttua tiiliskiviklassikon sijasta nuortenkirjaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

dotmag